30 september 2018

Bryg 82 NEIPA

Jeg har tidligere lavet nogle spæde forsøg på en uklar, velhumlet, men kun let bitter øl, og ingen af forsøgene blev til meget mere, end en tåget IPA. Men nu har jeg i nogle måneder haft en pose valset havre liggende (til brygning - ikke ungernes havregryn; dem kan man nemlig ikke bruge, har jeg lært!), så i dag skulle det altså være. Knapt 20% valset havre og resten pale ale. Voldhumles med Eureka! og Nelson Sauvin - måske nogle lidt pudsige valg, men nu var det dem, jeg havde liggende, og da de har en ret høj alphasyreværdi, bliver brygget alligevel ganske bittert. Men det kan jeg nu engang godt lide...

Opskrift


6,0 kg Pale Malt 

1,2 kg Valset havre

Mæskeprofil:
Forsukring: 66,7 grader i 60 minutter
Mæskestop: 75,6 grader i 10 minutter
Kogetid: 60 minutter

10 g Eureka! [14,3 % korrigeret] - koges i 60 minutter 
20 g Nelson Sauvin [8,8 % korrigeret] - koges i 20 minutter 
20 g Eureka! [14,3 % korrigeret] - koges i 10 minutter 
40 g Nelson Sauvin [8,8 % korrigeret] - trækker i 20 minutter efter kogning 
32 g Eureka! [14,3 % korrigeret] - trækker i 20 minutter efter kogning

1 pkg Nottingham (Danstar)

Gærer ved 18-19 grader i 4 uger

Bryglog


Var initielt lidt bekymret for, om den megen havre ville gøre mæskningen træg, men det ser ikke ud til at være tilfældet.
Da der kun skal eftergydes med 11 liter vand, vælger jeg at recirkulere urt samtidig.
Var i tvivl om, om jeg skulle bruge Protafloc, da det virker 'modproduktivt', når man nu gerne vil have en uklar øl. På den anden side vil man jo helst ikke have 'gunk' med i flaskerne, så med det håb, at Protafloc fjerner slammet, men ikke den ønskede uklarhed, ryger der altså ½ tablet i.

Vægtfylde før kogning er 1.045. Beersmith forventer 1.056, men jeg kan se, at næsten 10 heraf kommer fra havren. Havren er imidlertid ikke maltet, og kan derfor ikke bidrage til sukkerproduktionen - det må være en fejl i opsætningen af ingrediensen i programmet. Hvis jeg nulstiller havrens forventede bidrag, lander den forventede vægtfylde på 1.047, hvilket er meget mere sandsynligt. Den målte effektivitet lander så på rimelige 67%, hvilket er normalt.

Vægtfylden efter kogning lander på 1.055, hvilket er højt, hvis vægtfylden før kogning var 1.045, så den var nok i virkeligheden noget højere. Under recirkulationen i Grainfartheren var urten helt klar. Det burde den naturligvis ikke være, så måske var der alligevel tale om den forkerte slags havre - selvom det var købt i en brygbutik? Har vist et andet batch liggende - det må så blive afprøvet næste gang.

Forventet styrke i flasken: fine 6½%.

Endelig vægtfylde 1.012. Styrke i flasken bliver lige omkring 6%. God mundfylde, men helt klart bryg. Humlerne giver klar citrus-fornemmelse, så selvom der ikke er høj bitterhed er fornemmelsen af syrlighed stor. Må prøve igen med en anden slags valset havre, jeg har liggende, og så måske nogle mere 'tropeagtige' humler. Tror faktisk, jeg har noget Amarillo liggende...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar