15 juli 2018

Bryg 80 Julen 2018

Så blev det alligevel jul i juli... Havde ellers besluttet ikke at brygge juleøl i år, men så kom jeg til at tænke på, hvordan kollegerne vil se ud i ansigterne, hvis ikke, jeg har julebryg med til julefrokosten... Og så trænger jeg også til at få ryddet op i julekrydderiskuffen - noget af det blev købt ind til første julebryg i 2014...

Men så en let én da? En 'spiced up' pale ale, måske? Eller en let stout med lidt appelsin og kakao? Men ikke det sædvanlige gedemarked med belgisk kandis, allehånde og så videre, ihvertfald! Så jo, det blev det... Og den får endda kun 3½ - 4 måneder at modne i; nå, er der nogle til overs, kan de jo blive julebryg 2019 i stedet...

Opskrift


5,0 kg Pale Malt
1,5 kg Pilsner malt
0,667 kg Caramunich Malt
100 g ristet byg
25 g whiskey røgmalt

Forsukring i 23 liter vand ved 66,7 grader i 60 minutter
Mæskestop ved 75,6 grader i 10 minutter
Eftergydning med 11 liter vand ved 75 grader

20 g Eureka! [14,90 % korrigeret] - koger i 60 minutter
20 g Eureka! [14,90 % korrigeret] - koger i 60 minutter
250 g mørk belgisk kandissukker koger i 60 minutter
Protafloc-tablet koger i 15 minuitter
25 g kakoskaller koger i 10 minutter
20 g bitter appelsinskald koger i 5 minutter
15 g sød appelsinskald koger i 5 minutter
1 stk. knust allehånde koger i 5 minutter

1 pk. Liberty Bell Ale (Mangrove Jack's M36)

Bryglog


Ca. 10 minutter inde i mæskningen besluttede app'en sig pludselig for at ville synkronisere med serveren i New Zealand - og dér blev den så stående... Heldigvis var opskriften sync'et til Grainfatheren selv, så den måtte gøre hele arbejdet alene, i hvert fald indtil jeg besluttede at afinstallere app'en og installere den igen... Det affødte så også en vred henvendelse til firmaet... Deres trang til at høste brugernes data har stukket hovedet lidt for langt frem her!

Første gang i øvrigt, jeg bruger Eureka!, som skulle give noter af fyr, mint, grapefrugt og mandarin - og en høj alfasyre, så denne gang er planen at give en god bitterhed (og en lidt høj alkoholstyrke på ca. 7%) til at skære igennem fedmen i julemaden, og så lidt kandis, appelsin og kakao til alligevel at give noget sødme...

Ret lav effektivitet i mæskningen på trods af recirkulation under eftergydning: kun 60%. Jeg tror, at BeerSmith muligvis har for høje forventninger til udbyttet ved mæskning med specialmalte - i hvert fald er det typisk med den type malt, jeg får særlig lav effektivitet. Forventet styrke reduceret til 6,3%. Koger derfor ½ time ekstra...

Nå-nå, efter at have tilsat 1/4 kg. belgisk sukker, og selvom jeg havde hældt en overskydende liter tynd urt i, der havde samlet sig under masken i min maskespand, så endte OG alligevel på 1.064. Det betyder, at vi snarere lander i omegnen af 7½-8% - så måske var målingerne af mæskeeffektiviteten alligevel ikke helt præcise? Til gengæld kom der 'kun' 21 liter ud af det - med alt det 'fyld' og en ekstra halv times afkogning blev det samlede tab til fordampning og 'snask' hele 7 liter!

Med andre ord: jeg har ikke puttet kanel og kardemomme i og gæren er ikke belgisk, men ellers bliver dette ret meget 'the same as last year'...

Endelig vægtfylde: 1.008. Styrke i flasken: 7,7%. God varme i smagen, appelsinerne tydelige uden at være kvalme. Ingen overvældende krydderier denne gang og ikke for sød. God friskhed og bitterhed fra humlen. For en gangs skyld en julebryg, der vil være drikkeklar længe inden jul - og holde hele perioden igennem...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar