23 januar 2016

Bryg 36: Belgisk Dubbel

En kollega fejrer 100 års fødselsdag - sammen med konen - i år, og i den anledning brygger vi tre forskellige øl: en hvede, en IPA og en belgisk dubbel. Sidstnævnte står for tur i dag.

Opskrift


Type: Belgisk Dubbel
Opskrift: Q-bryg
Brygdag: 23. januar 2016
Q-navn:

Malt:
2,00 kg Pale Malt
1,50 kg Pilsner
0,75 kg Biscuit
0,75 kg Vienna Malt
0,50 kg Caramunich Malt
0,25 kg Special B Malt

Humle:
30 g Hallertauer Mittelfrueh [1,6 % korrigeret] - koges i 60 min
30 g Hallertauer Mittelfrueh [1,6 % korrigeret] - koges i 30 min
20 g Hallertauer Mittelfrueh [1,6 % korrigeret] - koges i 5 min

Andet:
0,25 kg Mørk belgisk kandis - koges i 15 minutter
1/2 tablet Protafloc - koges i 15 minutter

Gær:
WLP530 - Abbey Ale

Kapsel:

Bryglog

Mæsker ind med 17 liter ved knap 72 grader. Ønsker at ramme 67-66 grader for at få en god mundfylde og ikke for stærkt et bryg. Gæsterne ved festen skulle jo nødigt gå i gulvet før middagen... Dette kunne i øvrigt være en kandidat til en 'fortynding' med et par liter (kogende) vand under kogningen. Lander på 65,5, så efter et kvarter varmer vi til 68 grader.

Varmer til 76 grader og lader stå i 20 minutter - vi skulle lige have noget frokost. Opsamler godt 22 liter til kogning med en OG på 1.059, hvilket er rigtigt flot - giver en høj effektivitet: knap 73%. Det er vist rekord for mine bryg - især af denne styrke... Tilsætter 2 liter vand til urten for at få styrken til at ligge omkring 7%.

Sætter 18½ liter til gæring med en OG på 1.062. Udmærket ramt. De to ekstra liter var med henblik på at få en passende lav styrke og et bedre volumen. Alligevel ender vi nok på en styrke i flasken på over 7%. Lidt meget til en fest, men naturligvis ikke meget for en belgisk trapistøl!

Efter 14 dage, hvoraf der var gang i gærlåsen de første 7 (hvilket er ret lang tid), er vægtfylden faldet til 1.013. Kunne i princippet godt flaske nu, men det er der ikke lige tid til. Græs, frugt og urter i duften, et snært af syrlighed, noget frugt og en del sødme i smagen. Kunne godt have givet den lidt ekstra af de mørke karamelmalte, både for smagens skyld og af hensyn til farven, der ikke blev helt mørk nok til en traditionel dubbel.

Efter yderligere små to uger er FG faldet til 1.012, og vi flasker. Styrken i flasken bliver 7% rent. Dejlig øl, der allerede har mistet noget af det urteagtige fra for 14 dage siden og nu mere er fokuseret omkring frugtigheden fra gæren og sødmen fra karamelmaltene og det belgiske kandis. Jeg tror, at yderligere 3 måneders modning vil give en rigtigt dejlig dubbel, selvom jeg stadig synes, den er lidt vel lys for typen. Mit brygsoftware snød mig helt klar med farveberegningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar