17 januar 2015

Bryg 10: Imperiel IPA

Det skulle egentlig have været en American IPA, men dels lå opskriften lige på grænsen mellem denne type og imperial IPA, dels endte jeg med at opsamle lige lovligt lidt urt, hvilket sparkede styrken op i imperial-feltet. Derfor en imperial IPA med tre slags malt og tre slags humle og en gedigen styrke omkring 8,5%...

Øllets navn
Imperiel IPA
Brygget den
17. januar 2015
Ølstil
Imperial IPA
Flasket den
7. februar 2015
Opskrift
Q-bryg
Smagt den

Kapselfarve
Orange
Q-navn
Imperiel IPA
Malt
Mængde
Kommentar
Pale Ale
4,5 kg.

Cara Hell
1,0 kg.
Samme som Cara Blond
Cara Gold
0,5 kg.







Mæskningsmetode
Single step infusionsmæskning ved ca. 63 grader. Favoriserer dannelsen af fermenterbare sukkerstrenge frem for smagsgivende. Det er da også humlen, der spiller førsteviolinen her.
Humle
Mængde
Alpha-syre
Tilsat efter
Kogetid
Kommentar
Simcoe
50 gr.
12.73%
0 minutter
60 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Chinook
60 gr.
5,52%
50 minutter
10 minutter
Alpha-syre korrigeret for alder
Cascade
60 gr.
4,57%
7 dage
Tørhumlet
Alpha-syre korrigeret for alder












Andre ingredienser
Kogetid
Kommentar
Lys spraymalt
60 minutter
½ kg.
Protafloc
10 minutter
½ tablet









Gær
Kommentar
Safale US-05
Rehydreres i ½ time før pitchning
Gæringsdato
Temperatur
Kommentar












Alkoholprocent
Værdi
Kommentar
OG
1.072
Mål: 1.074
FG
1.017
Mål: 1.012
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
7,3
Mål: 8,3
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
7,6
Mål: 8,6
Kommentarer til brygningen
6 kg. malt. Holder nok 9-10 liter.

Mæsker ind med 15½ liter. Skal opsamle 23. Skal udmæske med 23-15½-2(temperaturjusteringer)+9(masken) liter = 14½ liter. Ender med at udmæske med ca. 13 liter. Opsamler 22. Så regnestykket passer: masken holder 9½ liter.

Mæsker ind ved 70,7 grader. Lander på 63 grader. Holder 63 i ca. 15 min. og tilsætter så 1 liter kogende vand. Giver temperatur på 63½ (var faldet til 62½). 

Efter yderligere 15 minutter er temperaturen atter 63 grader. Skulle være mæsket ind ved 72 grader. Lang indmæskning (omrøring og ikke kontinuert tilførsel) giver større temperaturtab.

Med 15 minutter tilbage var temperaturen nogle steder under 62 grader. Tilsætter 1½ liter 95 grader varmt vand. Temperaturen stiger til 63½.

Hæver til 78 grader i 10 minutter. Mæsker ud.

I alt sat til gæring: 19 liter. 3 liter tabt i kogning.

FG på 1.017 er lidt høj. Underligt - mæskning under 65 grader burde give maksimalt forgærbart sukker, og det samme er spraymalt... Holder lige præcist ABV for stilen. Gærspanden kan have stået lige lovligt koldt - der er 17-18 grader i krybekælderen, hvor den har stået. Skulle måske have haft en tid ved ca. 20 grader. 

Flasker 32 flasker. Har altså tabt 3 liter til bundfald og tørhumling (tør...?).
Bedømmelse af smag
Ved flaskningen: meget lækker bitterhed og citrus/frugtig smag. Lidt citrus i duften - bliver naturligvis kraftigere, når der kommer noget karbonering til at bære den. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar