Det skulle egentlig have været en American IPA, men dels lå opskriften lige på grænsen mellem denne type og imperial IPA, dels endte jeg med at opsamle lige lovligt lidt urt, hvilket sparkede styrken op i imperial-feltet. Derfor en imperial IPA med tre slags malt og tre slags humle og en gedigen styrke omkring 8,5%...
Øllets navn
|
Imperiel IPA
|
Brygget den
|
17. januar 2015
|
Ølstil
|
Imperial IPA
|
Flasket den
|
7. februar 2015
|
Opskrift
|
Q-bryg
|
Smagt den
| |
Kapselfarve
|
Orange
|
Q-navn
|
Imperiel IPA
|
Malt
|
Mængde
|
Kommentar
|
Pale Ale
|
4,5 kg.
| |
Cara Hell
|
1,0 kg.
|
Samme som Cara Blond
|
Cara Gold
|
0,5 kg.
| |
Mæskningsmetode
|
Single step infusionsmæskning ved ca. 63 grader. Favoriserer dannelsen af fermenterbare sukkerstrenge frem for smagsgivende. Det er da også humlen, der spiller førsteviolinen her.
|
Humle
|
Mængde
|
Alpha-syre
|
Tilsat efter
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Simcoe
|
50 gr.
|
12.73%
|
0 minutter
|
60 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Chinook
|
60 gr.
|
5,52%
|
50 minutter
|
10 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Cascade
|
60 gr.
|
4,57%
|
7 dage
|
Tørhumlet
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Andre ingredienser
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Lys spraymalt
|
60 minutter
|
½ kg.
|
Protafloc
|
10 minutter
|
½ tablet
|
Gær
|
Kommentar
|
Safale US-05
|
Rehydreres i ½ time før pitchning
|
Gæringsdato
|
Temperatur
|
Kommentar
|
Alkoholprocent
|
Værdi
|
Kommentar
|
OG
|
1.072
|
Mål: 1.074
|
FG
|
1.017
|
Mål: 1.012
|
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
|
7,3
|
Mål: 8,3
|
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
|
7,6
|
Mål: 8,6
|
Kommentarer til brygningen
|
6 kg. malt. Holder nok 9-10 liter.
Mæsker ind med 15½ liter. Skal opsamle 23. Skal udmæske med 23-15½-2(temperaturjusteringer)+9(masken) liter = 14½ liter. Ender med at udmæske med ca. 13 liter. Opsamler 22. Så regnestykket passer: masken holder 9½ liter. Mæsker ind ved 70,7 grader. Lander på 63 grader. Holder 63 i ca. 15 min. og tilsætter så 1 liter kogende vand. Giver temperatur på 63½ (var faldet til 62½). Efter yderligere 15 minutter er temperaturen atter 63 grader. Skulle være mæsket ind ved 72 grader. Lang indmæskning (omrøring og ikke kontinuert tilførsel) giver større temperaturtab. Med 15 minutter tilbage var temperaturen nogle steder under 62 grader. Tilsætter 1½ liter 95 grader varmt vand. Temperaturen stiger til 63½. Hæver til 78 grader i 10 minutter. Mæsker ud. I alt sat til gæring: 19 liter. 3 liter tabt i kogning. FG på 1.017 er lidt høj. Underligt - mæskning under 65 grader burde give maksimalt forgærbart sukker, og det samme er spraymalt... Holder lige præcist ABV for stilen. Gærspanden kan have stået lige lovligt koldt - der er 17-18 grader i krybekælderen, hvor den har stået. Skulle måske have haft en tid ved ca. 20 grader. Flasker 32 flasker. Har altså tabt 3 liter til bundfald og tørhumling (tør...?). |
Bedømmelse af smag
|
Ved flaskningen: meget lækker bitterhed og citrus/frugtig smag. Lidt citrus i duften - bliver naturligvis kraftigere, når der kommer noget karbonering til at bære den.
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar