Efter en hyggelig aften på først og fremmest Taphouse, hvor vi smagte os rundt i ølverdenen, endte vi med dette design: en Black IPA med Mosaic og Galaxy humle og et pænt skud chili. Filosofien er, at humlerne giver en frugtighed og friskhed i smagen, malten - med godt med Caraaroma - giver en sødme og en karamelagtighed sammen med en forhåbentlig middel mundfylde, og chilien giver varme til smagen og et bid i mundhulen bageter.
Jeg har læst en del op på chili i øl, og har kun ét sted mødt en reference til en chili IPA, så det er ikke særlig udbredt, men når vi nu laver den sort - og det faktisk ikke kun handler om farven, men også smagen, tror jeg faktisk, konceptet kan holde.
Opskrift
Type: Black IPA med chili
Opskrift: Q-bryg
Brygdag: 18. april 2015
Q-navn: Copenhell Chili Black IPA
Malt:
4,50 kg. Pale Malt
0,50 kg. Cara Aroma
0,25 kg. Carafa Special II
0,10 kg. Chocolate
0,05 kg. ristet byg
Humle:
15 gr. Galaxy (pellets, 8% korrigeret) first wort
30 gr. Mosaic (pellets, 7,4% korrigeret) i 60 minutter
15 gr. Galaxy (pellets, 8% korrigeret) i 10 minutter
20 gr. Mosaic (pellets, 7,4% korrigeret) tørhumlet i 7 dage
20 gr. Galaxy (pellets, 8% korrigeret) tørhumlet i 7 dage
½ tablet Protafloc i 15 minutter
2 gr. Epsom salt (tilsat ved 0 min. kogning)
10 Jalapenö chili (kogt med i 15 minutter)
Gær:
Safale US-05
Bryglog
Mæsker ind med 17 liter vand ved 73 grader. Rammer 66,6 grader! :)
5,4 kg. malt holder 8½-9 liter vand.
Ønsker at opsamle 20-20½ liter urt til kogning.
Mæsker ud med 12 liter.
Opsamler præcist 16,5 liter i gærspand
OG: 1.060 - skulle have været 1.065
FG: 1.015 - hvilket giver en samlet alkoholstyrke på 6,3 i flasken
Super brygdag med godt selskab og lækkert charcutteri! Fantastisk duft af kaffe i urten. Chilien mere anes end smages og efter nogle sekunder kommer der en let kildren bagerst i ganen - joh, denne øl har potentiale!
Efter en uge med god aktivitet og en liflig duft af grøn chili i gærlåsen, er det blevet tid til at tørhumle.
Afvejning af humle: https://youtu.be/GW1Jph4JoQg
Tilsætning af humle: https://youtu.be/BExt7vMKSfI
Ingen kommentarer:
Send en kommentar