Øllets navn
|
Okan
|
Brygget den
|
8. marts 2015
|
Ølstil
|
IPA
|
Flasket den
|
28. marts 2015
|
Opskrift
|
Q-bryg
|
Smagt den
| |
Kapselfarve
|
Lyseblå
|
Q-navn
|
Okan
|
Malt
|
Mængde
|
Kommentar
|
Pale Malt
|
3,5 kg.
|
Dansk
|
Lys maltekstrakt
|
0,5 kg.
|
Kogt med i 15 minutter
|
Mæskningsmetode
|
Single step infusion
|
Humle
|
Mængde
|
Alpha-syre
|
Tilsat efter
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Cascade
|
40 gr.
|
5,5%
|
0 minutter
|
60 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Cascade
|
40 gr.
|
5,5%
|
45 minutter
|
15 minutter
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Cascade
|
40 gr.
|
5,5%
|
Tørhumling
|
7 dage
|
Alpha-syre korrigeret for alder
|
Andre ingredienser
|
Kogetid
|
Kommentar
|
Protafloc
|
15 minutter
|
½ tablet
|
6 gr. Calsiumsulfat
|
60 minutter
|
Tilsat 10 l. mæskevand
|
3 gr. Natriumsulfat
|
60 minutter
|
Tilsat 10 l. mæskevand
|
Gær
|
Kommentar
|
Safale S-04
|
Rehydreres i ½ time før pitchning
|
Gæringsdato
|
Temperatur
|
Kommentar
|
Alkoholprocent
|
Værdi
|
Kommentar
|
OG
|
1.053
|
Mål: 1.058
|
FG
|
1.010
|
Mål: 1.012
|
Alkoholprocent - slutgæret (OG-FG)/7,5
|
5,7
|
Mål: 6,1
|
Alkoholprocent – flaske (OG-FG)/7,5 + 0,3
|
6,0
|
Mål: 6,4
|
Kommentarer til brygningen
|
Mæsker ind med 10 liter til 3½ kg. malt. Tilsætter 6 gram calsiumsulfat og 3 gram magnesiumsulfat under opvarmningen af mæskevandet.
Malten holder nok 5½ liter vand. Skal bruge 19½ liter til kogning. Tilsætter 5 liter ved 76 grader efter 60 minutter og skal så mæske ud med yderligere 10 liter. Mæsker ind ved 72 grader. Rammer 66. Ville være fint, hvis den falder til 64 over den næste times tid. Opsamler 18 3/4 liter - tilsætter 3/4 liter kogende vand for at nå 19½ liter. Ph igen under 5. Får lavet test af temporær hårdhed for at se, om jeg kan koge det væk før mæskning. Vil dog samtidig gerne have lidt mere sulfat uden at gå for højt på magnesium... Kræver yderligere studier. Har besluttet generelt at holde temperaturen på vandet ved mæskning under 77 grader for at undgå at udtrække tanniner. Mange - herunder BeerSmith - anbefaler at mæske ud med 98 grader varmt vand. Det vil med sikkerhed trække tanniner ud, hvilket er noget skidt i især lysere øltyper. Hmmmm... Man skal ikke gøre cykler forårsklar mens man brygger øl. Kom til at røre ved chilleren med snavsede hænder, hvorefter kondens derfra dryppede ned i gryden... Nå, må håbe, humlens antibakterielle egenskaber rækker... Satte 15,5 liter til gæring. Kogte med andre ord 4 liter væk, ikke 3, som jeg har troet. |
Bedømmelse af smag
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar